Eklenme tarihi 18 Ekim 2011
ABONE OLEv kadınları kitap okuyor
Eğitimsiz ev kadını imajını yıkan Esenlerli kadınlar, kitap okumaya başlayarak hayata yeniden tutundu. Esenler Belediyesi Fevzi Çakmak Kütüphanesi’nde başlayan “Kitap okumak nefes almaktır” projesiyle yüzlerce ev kadını dört duvar arasından çıkıp ilk kez sosyal yaşama adım attı.
Ev hanımları “Kitap okumak nefes almaktır” deyip kütüphaneye koştular…
Umutsuz ev kadını imajını yıkan Esenlerli kadınlar, kitap okumaya başlayarak hayata yeniden tutundu. Esenler Belediyesi Fevzi Çakmak Kütüphanesi’nde başlayan “Kitap okumak nefes almaktır” projesiyle yüzlerce ev kadını dört duvar arasından çıkıp ilk kez sosyal yaşama adım attı.
Ev kadını deyince akla hemen kendilerini sadece ev işlerine adayan kadınlar geliyor. Bütün gün evde temizlik yapmak, yemek pişirmek, ütü yapmak, çamaşır yıkamak, çocuğa bakmak gibi birçok yükün altından kalkmayı başarıyor onlar… Ancak ülke ekonomisine hiçbir katkı üretmedikleri ve iş hayatına katılmadıkları için verdikleri emekler, çoğu zaman görmezden geliniyor. Dört duvar arasında keşkelerle geçiyor zamanlarının çoğu. Dışarıya kapalı bir dünyada neleri başarabileceklerini fark edemeden akıp gidiyor yaşamları. Kimisi kabullenip zaman içinde alışıyor yaşantısına, kimisi de Reyhan, Ayten, Ebru ve Asiye gibi dört duvar arasında sıkışmış yaşamlarından sıyrılarak umutsuz ev kadını imajını yıkmaya çalışıyorlar. Onları diğer ev kadınlarından farklı kılan şey; kendileri için bir şeyler yapıyor olmaları. Hepsinin ortak derdi ise; evde oturup komşularıyla dedikodu yaparak vakit geçiren ev kadını tabularını yıkmak. Esenler Belediyesi Fevzi Çakmak Halk Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi’nde her hafta bir araya gelen Reyhan, Ayten, Ebru ve Asiye hanım, haftada 2 saat de olsa yalnız kendilerine vakit ayıran ev kadınlarından sadece bir kaçı. Okumanın yaşı olmadığı inancından hareket eden ev hanımları, Esenler Belediyesi’nin “Kitap okumak nefes almaktır” sloganıyla hayata geçirdiği proje kapsamında her hafta bir araya gelerek kitap okuyorlar. Gözleri arkada kalmadan çocuklarını da yanlarında getiren ev hanımları, umutsuz ev kadını imajı yerine; okuyan ve düşünen bir toplum için mücadele eden ev hanımları, bir yandan kitap okuyarak kendilerini geliştiriyor, diğer yandan da yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşiyorlar. Kitap okumanın yaşı olmadığına inanan ev hanımları, okumanın dünyadaki her şeyden güzel olduğunu düşünüyor.
Kendim için bir şey yapıyorum
Reyhan Erkan 41 yaşında. Haftada 2 gün Fevzi Çakmak Kütüphanesi’ne kitap okumak için geliyor. Kitap okumayı çok sevdiğini; ev işlerinden kitap okumaya vakit bulamadığını dile getiren Reyhan hanım, “Hayatımda ilk kez kendim için anlamlı bir şey yapıyorum” diye konuşuyor. Esenler Belediyesi’nin başlattığı kitap okuma projesini duyduğunda çok heyecanlandığını söyleyen Reyhan Hanım, böyle bir projenin kendisi için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Evde oturup komşu ziyaretleri yapmak yerine kütüphaneye gelip kitap okumayı tercih ettiğini kaydeden Reyhan Hanım, hem kendine hem de 9 yaşındaki oğluna yararlı olduğunu ifade ederek , “ Kitap okumaya başladığımdan beri çocuğum benim örnek alıyor. Benim kitap okuduğumu görünce o da eline kitabını alıp okuyor” diyor.
Komşumu evde bırakıp kitap okumaya geldim
Fevzi Çakmak Kütüphanesi’ne kitap okumaya gelen bir başka ev hanımı Ayten Dursun (30), kitap okuma alışkanlığını “Kitap okumak nefes almaktır” projesi ile kazandı. Daha önceleri ev işleri ve çocuklarının bakımı nedeniyle kitap okumaya vakit bulamadığını anlatan Ayten Hanım, bu proje sayesinde sık sık kitap okumaya başladığını söyledi. Kitap okudukça yeni bilgiler öğrenerek ufkunun genişlediğini belirten Ayten hanım, “Bu proje benim kitap okumama vesile oldu. Artık dört duvar arasında bütün gün oturup komşularla dedikodu yapmak yerine buraya gelip kitap okuyorum” dedi. “Komşumu evde bırakıp buraya geldim” diyen Ayten Hanım, bir çok ev kadınının ev işlerini bahane ederek kitap okumadığına dikkat çekerek bütün ev hanımlarını kitap okumaya davet etti.
Okuyup da profesör mü olacaksın
“Okumanın yaşı yoktur” düşüncesinden hareketle kitap okumaya başlayan 47 yaşındaki Asiye Acar, okuyamadığı yılların acısını çıkarıyor. İlkokuldan mezun olduktan sonra ailesinin “Sevgiline mektup mu yazacaksın?” diye okutmadığı Asiye Hanım, kitap okumayı çok seviyor. Ev işleri ve okul çağındaki çocuklarının eğitimleriyle ilgilendiği için yaşamının büyük bir bölümünü evde geçirdiğini söyleyen Asiye Hanım, artık dört duvar arasından çıkarak haftada 2 gün kitap okumak için Fevzi Çakmak Kütüphanesi’nin kapısını çalıyor. Eşinin kendisiyle “okuyup da profesör mü olacaksın?” şeklinde dalga geçmesine rağmen içindeki okuma azmiyle kitap okumaya başlayan Asiye Hanım, insanın her yaşta öğreneceği bir şeylerin olduğuna inanıyor. Çocuklarını da kitap okumaya teşvik ettiğini söyleyen Asiye Hanım, 10 yaşındaki en küçük kızı Şule’nin de kitap okuma alışkanlığının kazandığını belirtiyor. Annesinin kitap okumasından çok memnun olduğunu ifade eden Şule Acar da “Arkadaşlarımın anneleri sürekli evde. Temizlik yapıp, dedikodu yapıyorlar; ama hiç kitap okumuyorlar. Kitap okurlarsa daha bilgili olurlar. Benim annem buraya gelip sürekli kitap okuyor. Evde akşamları da beraber kitap okuyoruz” diye konuşuyor.
İlk kez kendime ait kitaplarım oldu
Kendine bir türlü vakit ayıramamaktan şikâyet eden 35 yaşındaki Reyhan Bekem de Fevzi Çakmak Kütüphanesi’ne kitap okuyan ev hanımlarından. O da sürekli evde vakit geçiren umutsuz ev hanımı imajından kurtulmak için dört duvar arasından çıkıp yeni şeyler öğrenmek ve kendisi için bir şeyler yapmak için kütüphaneye gelip kitap okuyor. Bu zamana kadar okumak isteyip de okuyamadığı birçok kitabın olduğunu söyleyen Reyhan Hanım, daha çok sosyoloji ve sağlık üzerine kitaplar okumayı tercih ediyor.
Adres:
Fevzi Çakmak Halk Kütüphanesi ve Bilgi EviFevzi Çakmak Mah. 1138 Sk. No: 4 (Neyir Turhan İ.Ö.O. yanı)
Tel: 0 212 628 63 21