Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 20 Ağustos 2013

ABONE OL

Esnafa Türkçe Semineri

Esenler Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından esnafa yönelik düzenlenen programda, Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, Türkçe’ye giren yabancı sözcüklerin kullanımıyla ilgili seminer verdi.

Esenler Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından esnafa yönelik düzenlenen programda,  Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, Türkçe’ye giren yabancı sözcüklerin kullanımıyla ilgili seminer verdi.

Esenler’deki esnafı işyerlerine koyacakları levha ve tabelalarda Türkçe isim kullanmalarıyla ilgili teşvik etmek için Esenler Belediyesi Belediye Meclisi’nde karar alınmasının ardından harekete geçen Esenler Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile esnafı bilgilendirmek amacıyla seminerler düzenlemeye başladı.

Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde; Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, esnafa Türkçe’ye giren yabancı sözcüklerin kullanımıyla ilgili bilgi verdi. Günlük hayatımızda pek çok ürünün marka olduğu için söz dağarcığına eklendiğini söyleyen Prof. Dr. Çelik, Türkçe kelimelerin yerine yabancı kelimelerin sıkça kullanıldığını belirtti. Yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, “Bu bilinci bütün ülke genelinde geliştirmeliyiz. Yoksa kendimizi yabancı gibi hissedeceğiz” dedi. Prof. Dr. Çelik, yabancı dildeki kelimelerin de kimi zaman yanlış kullanıldığına dikkat çekti. 180 BİN KELİMELİK HAZİNE Türkçenin çok zengin bir dil ve 180 bin kelimelik hazine olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik, bunun büyük bir zenginlik olduğunu belirtti. Yabancı dilden çok sayıda kelimenin dilimize yerleştiğini de anlatan Prof. Dr. Çelik, “Dilimize yerleşmiş bir yabancı kelime varsa onu tamamen atarsak kültürel bağlarımızı da koparmış oluruz. Diller arası kültürel bağ, her dönemde etkili olmuştur. Kültürler arası geçişler her zaman olacaktır” diye konuştu.ÇOCUK İÇİN SIKINTI OLUŞTURABİLİRAnne – babaların çocuklarını Türkçe kelime kullanımı konusunda teşvik edici olmasını gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, özellikle çocuklara konulan yabancı isimlerin çocuk için ileriki dönemlerinde sıkıntı oluşturabileceğini belirterek, “Türkçe’deki güzel isimleri yaşatmamızın her bakımdan iyi olacağını düşünüyorum. Türkçe’de o kadar güzel isimler var ki insanlara çağrışım yapıyor” dedi. İnteraktif bir ortamda gerçekleşen seminerde, semineri dinleyen esnaflar da duygu ve düşüncelerini dile getirerek Türk Patent Enstitüsü’nün bu konuda ciddiyetle davranması gerektiğini vurguladı. TÜRKÇEYİ TEŞVİK ETMEK İÇİN Seminer sonrasında konuşan Esenler Belediyesi Etüt Proje Müdürü Yakup Yeşiltaş ise; Esenler Belediyesi olarak Türkçe’yi teşvik etmek ve kendi kültürümüzü yaşatmak adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. Düzenledikleri bu seminer programının da bu anlamda çok önemli olduğunu kaydeden Yeşiltaş, “İşyerlerine Türkçe isim konulmasıyla ilgili bu projemiz, Türkçe’yi teşvik edici çok önemli bir projedir” dedi. Yeşiltaş, bu konuyla ilgili İstanbul’da ilk kez Esenler Belediye Meclisi’nin, ilçedeki işyerlerini Türkçe isim, tabela ve levha uygulamasına teşvik etmek için işyerlerine Türkçe isim koyanlara ilan, reklam vergisi ücretlerinin metrekaresinden ve ruhsat muayene ücretlerinden yüzde 20 teşvik indirimi uygulanması hususunda karar aldığını söyledi.

Diğer Haberler