Eklenme tarihi 19 Nisan 2012
ABONE OLEsenler’de Afrika Konuşuldu
Esenler Belediyesi tarafından “Esenler Dünyayı Konuşuyor” sloganıyla düzenlenen uluslar arası konferanslar dizisinde bu hafta Sahra Altı Afrika konuşuldu. Konuşmacılar, Afrika’da yaşanan çatışma ve sıkıntıların temelinde bölgenin doğal zenginlikleri olduğunu belirttiler.
AFRİKA’NIN SIKINTISI ZENGİNLİĞİNDE
Esenler Belediyesi tarafından “Esenler Dünyayı Konuşuyor” sloganıyla düzenlenen uluslar arası konferanslar dizisinde bu hafta Sahra Altı Afrika konuşuldu. Konuşmacılar, Afrika’da yaşanan çatışma ve sıkıntıların temelinde bölgenin doğal zenginlikleri olduğunu belirttiler.
Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce düzenlenen uluslar arası konferanslar dizisi çerçevesinde Arap Dünyası, Balkanlar gibi konuların ardından bu defa da Afrika’nın toplam 54 bağımsız ülkesinden 48’inin bulunduğu Sahra altı bölgesi konuşuldu. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un moderatörlüğünü yaptığı; Prof. Dr. Ahmet Kavas, Prof. Dr. Mohamed Bakari, Dr. Hassan Elhag Ali Ahmed konuşmacı olarak katıldığı konferansa çok sayıda Afrikalı ve Esenlerli davetli de katıldı. Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Zekeriyya Kurşun, kısa bir açılış konuşması yaptı. Kurşun, “Bizim kültürümüzde başkasının derdiyle dertlenmek, sevinciyle mutlu olmak çok önemlidir” diyerek Esenler’de düzenlenen uluslar arası konferanslar dizisinin şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Konferansta ilk konuşmayı yapan Dr. Hassan Elhag Ali Ahmed, Sudan’dan bahsederek sözlerine başladı. Afrika Kıtası’nın özellikle de Sudan’ın petrol ve mineral kaynakları bakımından çok zengin olduğunu belirten Ahmed, çıkarılan petrolün yılsonuna kadar 200 bin varile kadar ulaşabileceğine dikkat çekti.
ÇATIŞMALARIN SEBEBİ KITANIN ZENGİNLİĞİNDEN
Bölgenin petrol ve gaz açısından zengin olmasından dolayı bu bölgedeki çatışmaların da çok fazla olduğunu söyleyen Ahmed, “Son dönemde Sudan’da altın da keşfedildi ve kazı yapılan yerler var. Altın kısa bir süre sonra bölgede çıkartılan gaz ve petrolün yerine geçebilir. Bölgedeki kaynaklara ulaşabilmek için yoğun bir talep var” dedi. Dünyanın bütününü kullanmak isteyen güçlerin Afrika’yı rezerv olarak saklamak istediklerini, bu bölgenin güzelliklerini göstermek istemediklerini bunun yerine oradaki açlık ve sıkıntıları ön plana çıkardıklarını belirtti. Dr. Hassan Elhag Ali Ahmed, Afrika Kıtası’nda yaşanan tüm çatışma ve olayların en temel sebebinin bölgenin zenginliğinden kaynaklandığını ifade ederek sözlerini tamamladı.
KAYNAKLAR ÜSTÜNDE YAŞAYANLARI MUTLU ETMEDİ
İkinci konuşmayı Prof. Dr. Mohamed Bakari, çok fazla etnik kültürün bir arada olduğu, tarım ve Doğu Afrika için bir sanayi bölgesi olan Kenya hakkında bilgiler verdi. Kenya’nın gelişmiş bir eğitim sistemine sahip olduğunu ve bu özelliğinden dolayı çok önemli roller üstlendiğini söyledi. Son 40 yıldır istikrarını koruyan Kenya’nın kuzeyi ve Hint Okyanusu’nda bulunan petrolün bölgede sorun yaratabileceğini ifade etti. Petrol bulunan bölgelerde çıkan çatışmalara gerekçe olarak güvenliğin gösterildiğini, gerçekte ise yeni bir coğrafi politika uygulanmaya çalışıldığını söyledi. Bakari, “Petrol bulunan tüm ülkelerde aynı sorun ortaya çıkarılıyor. Çeşitli gerekçelerle bir şekilde bu bölgelerdeki huzur bozuluyor. Şimdiye kadar yer altında bulunan hiçbir kaynak üstünde yaşayanlara mutluluk getirmedi. Ancak bu durumun bizim için değişmesi umudu içindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Afrika Kıtası’nda kaynak bakımından son yıllarda büyük önem kazanan Sudan ve Kenya hakkında yapılan konuşmaların ardından söz alan ve daha çok Afrika’daki insan değerinden bahseden Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika’nın son 10 yılda çok kıymetlendiğini ve büyük devletler arasında bir savaş çıkarsa bu bölge için çıkacağına dikkati çekerek konuşmasına başladı. Afrika insanının oradaki yer altı zenginliklerinden çok daha önemli olduğunu vurgulayan Kavas, “Afrika’nın en önemli kaynağı insan. Ancak okumuş, bilgili, kültürlü, dünyayı tanıyan Afrikalı. Köle olan, sömürülen, sömüren Afrikalı değil. Ne zamanki Afrikalılar Afrika’ya sahip çıktılar işte o zaman orası dünyanın en mutlu kıtası oldu” diyerek insan değerinin önemine dikkat çekerek konuşmasını tamamladı. Konferans, davetlilerin konuyla ilgili olarak konuşmacılara sorduğu soru-cevap kısmının ardından Başkan Yardımcısı Aydın Polat’ın katılımcılara plaket takdimiyle son buldu.