Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 31 Aralık 2012

ABONE OL

Esenler Buluşmaları Işılak’la Başladı

“Esenler Buluşmaları”nın yeni dönemdeki ilk konuğu Uğur Işılak, Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini bestelediği “Üstad” albümünden şiirler okuduğu programda, “Ozanlık, bir bilgeliktir” dedi.

“Esenler Buluşmaları”nın yeni dönemdeki ilk konuğu Uğur Işılak, Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini bestelediği “Üstad” albümünden şiirler okuduğu programda, “Ozanlık, bir bilgeliktir” dedi.Türkiye’nin birikimlerini Esenlerlilerle buluşturmak amacıyla üç yıldır “Esenler Buluşmaları” adı altında bir dizi program düzenleyen Esenler Belediyesi, yeni döneme özgün müziğin sevilen ismi Uğur Işılak’la start verdi. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. AK Parti Belediye Meclisi Üyesi Yusuf Zabun’un moderatörlüğünde gerçekleşen programda, sanatçı Uğur Işılak, Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini bestelediği “Üstad” albümünden hareketle, uzun yıllar içinde bulunduğu sanat hayatını ve yaşadığı tecrübeleri anlattı. ANADOLU DEĞERİ ÖZÜ İFADE EDİYOR

Zabun’un “Eserlerinizde Anadolu değerlerine vurgu yapıyorsunuz, vatan kavramını işliyorsunuz. Vatan kavramının sizin için manası nedir?” sorusu ile başlayan söyleşiye Işılak, “Değerler geleneksel, kültürel, maddi, manevi olabilir. Anadolu değerleri dediğimiz zaman hepsini içine alıyoruz, yani özü ifade ediyoruz. Vatan kavramının yabancı dillerde tam karşılığı yok, ülkenin karşılığı var. Biz, vatan kavramının içini doldurmuşuz” şeklinde cevaplayarak, vatan sözünün içinde şehit kanı, din, iman ve bağlılığın da olduğunu ifade etti. Anadolu değerlerinden bahsettiği sırada, Esenler’de gerçekleşen kentsel dönüşüm projelerini dinlediğini ve hayata geçirilen bu projenin, Anadolu değerleri esas alınarak yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Işılak, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’yu da bunun için tebrik ettiğini söyledi.

GENÇLERE TAVSİYELERGençlere hangi tavsiyelerde bulunabileceğinin sorulması üzerine ise; “Makbul olan insan, dürüst insandır. Yalan, aldatma, hile hiçbir insana yakışmıyor ama bir Müslüman’a hiç yakışmıyor” diyen Işılak, doğruluğun edebiyatını yapmaktansa onu bütün hücrelerinde hissetmek gerektiğini söyledi. Doğruluk konusundaki açıklamalarına Avrupa’dan da örnekler veren Işılak,  Avrupa ülkelerinin siyasi durumuyla bireylerin durumunun birbirinden farklı olduğunu dile getirerek, “Avrupa milletinin ticaretteki ve ikili ilişkilerdeki dürüstlüğüne gıpta ediyorum ” dedi. Dürüstlük sermayesiyle bir insanın kendisini fark ettireceğini ifade eden Işılak, “Doğruluğu ıskalıyoruz. Çok rahat insan kandırıyoruz. Doğruluk dışı her davranıştan kaçınmalıyız” dedi. Verdiği tavsiyelerden dolayı kendisinin hatasız bir insan olarak algılanmaması gerektiğini belirten Işılak, “Yalnızca doğruluk dışı her davranışın nahoş olduğu konusunda iddialıyım” dedi.Program sırasında “Üstad” albümünden şiirler de okuyan Işılak, albümünde yer verdiği ve “Anadolu’nun tüm desenleri, nakışları bu şiirde bulunuyor” dediği Necip Fazıl Kıskürek’in “Sakarya Türküsü” adlı şiirini seslendirdi.BAŞBAKANLA ÇAĞDAŞIM, GURURLUYUMZabun’un, “Avrupa’da yaşamış bir insan olarak size göre diğer milletler açısından baktığınızda Avrupa’daki Türkiye algısı nedir?” sorusu üzerine Işılak, 60’lı yıllarda yaşanan işçi göçlerinin Avrupa’da Türkiye açısından itibarsızlık yarattığını ifade ederek, o dönemde insanımızın Avrupa’ya maneviyatımızı götürmek düşüncesiyle gitmediğini söyledi. Gerçek gayesi soyut olana,  Allah’ın da yardımcı olacağını ama o dönemde Avrupa’ya gidenlerin soyut bir gayesi olmadığını dile getiren Işılak, bugünkü iktidarla ilgili olarak ise, “Son 10-15 yıldır Başbakanımızın üstün soyut gayesiyle ülkemize özgüven geldi. Buna ülkemiz olduğu gibi Avrupa da şahit oldu” dedi ve sözlerini, “Bugün Allah’tan korkan bir Başbakan ve onunla aynı çağda yaşamaktan gurur duyan bir sanatçı var karşınızda” diyerek sürdürdü.Konuşmasına ozanlık geleneğinden bahsederek devam eden Işılak, ozanlığın bir gelenek olduğunu, halk ozanlığı için de toplumun yarasına derman olunması gerektiğini söyledi. “Ozanlık, bir bilgelik olayı” diyen Işılak, “Ülke kültürüne vâkıf biri olmalısın ki ozan olabilesin” diye konuştu. NORMAL OLAN VATANSEVER KALMAKIşılak, sanat dünyasında nasıl vatansever kaldığının sorulması üzerine, “Biz normal olanı yapıyoruz” diyerek, günümüzde sanatçı profilinin yanlış lanse edildiğini belirtti.  “Alkış ve ün arttıkça manevi değerlere bağlılık azalır” diyen Işılak, analiz kabiliyeti olmayan insanların ise çoğunluğun alkışladığı kişileri alkışladıklarını söyledi. “Bir insan kendini ne kadar iyi tanırsa, Rabbi’ni de o kadar iyi tanır. İnşallah, doğruluk yolundan ayrılmayan insanlar oluruz” diyerek sözlerini noktalayan Işılak, seyircilerden gelen istek üzerine Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” adlı şiirini okudu ve program, Işılak’a hediye ve çiçek takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Diğer Haberler