Eklenme tarihi 22 Mart 2017
ABONE OLDünya Su Günü’nde Tarihi Buluşma
Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması" projesi kapsamında 8 Balkan ülkesinden 9 şehir, 22 Mart Dünya Su Günü'nde Esenler'de bir araya geldi. Tarihi buluşmada Fuzuli'nin Su Kasidesi'ni ebru sanatı ile buluşturan ve dünyada bir ilk olan Hikmet Barutçigil'in "Âb-Rû’larda Su Kasidesi" isimli sergisi ziyarete açıldı.
Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesi kapsamında 8 Balkan ülkesinden 9 şehir, 22 Mart Dünya Su Günü’nde Esenler’de bir araya geldi. Tarihi buluşmada Fuzuli’nin Su Kasidesi’ni ebru sanatı ile buluşturan ve dünyada bir ilk olan Hikmet Barutçigil’in “Âb-Rû’larda Su Kasidesi” isimli sergisi ziyarete açıldı.
Esenler Belediyesi’nin, medeniyet tarihinin suyun tarihi ve hikâyesiyle bir olduğu gerçeğinden hareketle hayata geçirdiği “Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesi kapsamında 8 Balkan ülkesinden 9 şehrin yöneticileri, 22 Mart Dünya Su Günü’nde Esenler’de bir araya geldi.
TARİHİ SU YOLU ŞEHİRLERİ ESENLER’DE BULUŞTU
Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı tarihi buluşmaya, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Berat (Arnavutluk) Belediye Başkanı Petrit Sinaj, Esenler AK Parti İlçe Başkanı Gökhan Taran ve ebru sanatçısı Hikmet Barutçigil’in yanı sıra Amasya, Filibe (Bulgaristan), Niş (Sırbistan), Köstence (Romanya), Travnik (Bosna Hersek), Bar (Karadağ), Prizren (Kosova) ve Ohri (Makedonya) belediye başkan yardımcıları ve temsilcileri ile çok sayıda konuk katıldı.
Esenlerli genç piyanist Güneş Yakartepe’nin, “Su Müziği” ve bestesi kendisine ait olan Fuzulu’nin “Su Kadisesi” adlı eserleri icra etmesiyle başlayan program, suyun Balkanlardan başlayarak Amasya’ya kadar uzanan yolculuğu ile su ve medeniyet ilişkisinin önemini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti.
SEVGİ DİLİNİ SU DİLİYLE BULUŞTURDUK
Türkiye’de bir ilk olan “Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması”nı hayata geçirmekteki amaçlarını anlatan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Biz, su medeniyetinin çocukları olarak su ile kendini tanımlandırmış, suyun kültürüyle kendi kültürünü inşa etmiş şehirleri bir araya getirerek sevgi dilini, su diliyle buluşturduk. Biz, suyu sadece arınmak için değil dualarımızda, umutlarımızda, insanı tanımlamak ve onu övmek istediğimizde de kullanırız. Balkan ülkelerimizle suyun duasına, şefkatine, birleştiriciliğine vurgu yaparak, su yolu üzerindeki şehirlerle suyu konuşalım dedik, suyun sanata ve kültüre imzasını konuşalım istedik” diye konuştu.
BATI’NIN AKSİNE DOĞU, SU İLE AYDINLANACAK
Doğu medeniyetinin, su ile aydınlanacağını belirten Göksu, “Batı, karanlığa yolculuk yapabilir. Biz Doğu medeniyetinin çocukları olarak, suyun aydınlık yolunda yürümeye, suyun ziyasıyla beraber Doğu medeniyetinin aydınlığını ve ziyasını bütün insanlığa sunmaya devam edeceğiz inşallah” dedi.
MEDENİYET DE SUYLA BAŞLADI, SAVAŞLAR DA…
Suyun insanlık için önemine dikkat çeken Berat Belediye Başkanı Petrit Sinaj da, “Su; insanlığın, medeniyetin ve hatta büyük savaşların bile başlangıcıdır. Suyun bu denli önemli olduğu bir dünyada Esenler Belediyesi’ne dokuz su şehrini buluşturdukları için teşekkür ediyorum. Burada bulunmak bizim için şeref” şeklinde konuştu.
SU KASİDESİ, SU SANATIYLA BULUŞTU
Fuzuli’nin Su Kasidesi’nin her bir dizesini 33 ebru eseri ile “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesi için buluşturan Hikmet Barutçugil, “Âb-Rû’larda Su Kasidesi” isimli sergisinden bahsetti. Barutçugil, “Su Kasidesi’ni su sanatıyla, ebruyla anlatmak bizi duygulandırdı ve heyecanlandırdı. Bir yıllık çalışmanın sonucunda sergimizi açtık” dedi.
SU, KÜLTÜRLERİ BİRLEŞTİRİR
Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin ise suyun birleştirici özelliğinden söz etti. “Su akar ve kültürleri birleştirir” diyen Şahin, “Dünyanın en önemli su yolları üzerinde bulunan İstanbul’da da çok çeşitli kültürler bulunuyor. Su yolunun geçtiği hiçbir şehirde fanatizm yaşanmaz. Medeniyetler su yolları üzerinde oluşmuştur. Bu vesileyle Esenler merkezli su yolu şehirleri buluşmaları tüm karanlıkları aydınlatacak” diye konuştu.
SUYUN KUTSALLIĞINI HİSSETMELİYİZ
AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati de, “Sahnede Fuzuli’nin Su Kasidesi’ni piyano ve ney eşliğinde dinleyince bu medeniyetin bir tasavvurunu gördük” dedikten sonra, “Onsuz asla yaşayamayacağımız suyu ve dolayısıyla bedenimizi kirletiyoruz. Suyu kullanmayı bilmeyince bedenimiz ve ruhumuz arasındaki ilişkiyi yitiriyoruz. Biz suyu sadece içmiyoruz, suyun kutsallığını hissetmemiz lâzım” ifadelerine yer verdi.
SU İLE EBRUNUN BULUŞMASI ÇOK ÖNEMLİ
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, su Kasidesi’nin ebru ile buluşmasının çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Bir şaheser olan Su Kasidesi’nin bizim milli, yerli sanatımız olan ebruya yansıtmak ve bunun için ter dökmek, göz nuru akıtmak gerçekten önemli bir hadise” dedi. “Suyun insanları temizlediği kadar buluşturduğunu da söyleyen Kaynak, “Su, hayatın ve medeniyetin temelidir ama o suyu yaşatmak, bizim medeniyetimizin bir tasavvurudur” şeklinde konuştu.
KENDİMİZ İÇİN KİMSENİN SUYUNU KESMEYİZ
Suyun geleceğe dair öneminin çok büyük olduğundan bahseden Kaynak, “Yaşadığımız kuraklık tehlikesinin 2040’lara kadar süreceği öngörülüyor. Belki suyun bir damlası bile birçok hadiseye sebep olacaktır. O yüzden Cumhurbaşkanımız öncülüğündeki kadrolar su ile ilgili; barajlar, göletler, akarsuların çevremize yarar getireceği projeler üzerine çalışıyorlar. Şunu da belirtmeliyiz ki, bizim sular üzerindeki hakimiyetimiz asla başkalarının suyunu kesmek, onlara zulmetmek için değildir” diye konuştu.
33 ESERİN ASLI CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE SERGİLENECEK
Konuşmaların ardından Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a Hikmet Barutçugil’in “Âb-Rû’larda Su Kasidesi” isimli sergisinin katalogunu hediye etti. Başkan Göksu, sergide yer alan 33 çalışmanın asıllarının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edeceklerini de söyledi.
SU KASİDESİ’Nİ SUYUN YÜZÜNE YANSITTI
Kaynak ve Göksu, daha sonra protokol üyeleri ile birlikte Fuzuli’nin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i öven 32 beyitlik “Su Kasidesi”ni ebru eseri ile anlatan ve dünyada bir ilk olan Hikmet Barutçugil’in “Âb-Rû’larda Su Kasidesi” isimli sergisinin açılışını yaptı.
Barutçugil, Kaynak ve Göksu’ya bir yıllık kapsamlı bir çalışmanın ürünü olan eserleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Sergide yer alan 33 esere hayran kalan Kaynak ve Göksu, serginin açıldığı alanda ebru çalışması yapan Esenler Sanat Evi (ESEV) kursiyerleriyle de bir süre sohbet ettiler.
TARİHİ SU YOLU ŞEHİRLERİ ESENLER’DE
Protokol üyeleri, programın son bölümünde Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nin bahçesinde kurulan ve “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesine katılan 9 şehrin tanıtımının yapıldığı stantları gezdiler. Tarihi buluşmaya katılan şehirlerin halk oyunları ekipleri, gösterileri ile programa renk kattılar.