Eklenme tarihi 31 Aralık 2012
ABONE OLDöngeloğlu’nun Dilinden Âkif
Gönül Sohbetleri’nde konuşan İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu, Milli Şair Mehmed Âkif Ersoy’u anlattığı programında “İstiklâl Marşı bir dergâhın evladıdır, bir tekkenin çocuğudur” dedi.
Gönül Sohbetleri’nde konuşan İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu, Milli Şair Mehmed Âkif Ersoy’u anlattığı programında “İstiklâl Marşı bir dergâhın evladıdır, bir tekkenin çocuğudur” dedi.Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda her hafta Cuma günleri düzenlenen Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu’ydu. Döngeloğlu, ölümünün 76. yılında Milli Şair ve Mütefekkir Mehmed Âkif Ersoy’u ve O’nun Peygamber sevgisini anlattı. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ nun da katıldığı program, Esenler halkı tarafından büyük ilgi gördü. Tasavvuf müziği sanatçısı Yusuf Karagöz’ün musiki dinletisiyle başlayan program, Döngeloğlu’nun Âkif’in ‘Zulmü Alkışlayamam’ şiirini okumasıyla başladı. Okuduğu şiirle ilgili olarak “Ben bu şiirin her mısrasına Kur’an-ı Kerim’den ayet bulurum size, Kur’an’dan süzülmüş bir şiir. Şu şiirin her mısrasına Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatından örnekler doldururum ben size” diyen Döngeloğlu, Âkif’in Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hayatını, sevdasını, mücadelesini, aşkını şiirlerine doldurmuş bir heyecan olduğunu söyledi.
ÂKİF, İSLAM’IN SESİDİR“Şairlik öyle istemekle, çalışmakla olan bir şey değil, Allah vergisi bir şey” diyen Döngeloğlu, “Böylesine güzel şiir yazan bir adam, İslam’ın sesi olmasaydı dünyanın bir numarası olurdu. Âkif’i belli çevrelerin yok sayması, tamamen İslamcı kimliğinden dolayıdır” dedi. Döngeloğlu, bu millete hizmet etmiş insanlar yâd edilmeye başlanınca, o hatırlananlardan topluma faydalı olmuş kullar arasında öne çıkan iki ismin, Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmed Âkif Ersoy olduğunu kaydederek, “Toplumun kültür damarında Müslüman ve mü’min, bu memleketi seven ve heyecan oluşturan gençlerin oluşmasında bu ikisinin müthiş bir hizmeti olmuştur” dedi.
GENÇLERE ‘ÂKİF’İ OKUYUN’ TAVSİYESİÂkif’in ve ailesinin hayatını da kısaca anlatan Ömer Döngeloğlu, “Âkif’in annesi ve babası ilk öğretmenleridir. O dinini, İslam’ın emirlerini, İslam’ın ahlâk prensiplerini önce anne ve babasından öğrendi” dedi. Mehmed Âkif Ersoy’un üniversiteyi bitirdikten sonra hafız olduğunu hatırlatan Döngeloğlu, “Âkif, memleket hakkında okuyan, yazan, fikirler ortaya koyan bir insandı” diyerek gençlere büyük ustanın şiirlerini ve yazılarını okumalarını tavsiye etti.O, İMAN ŞAİRİYDİ
Tarihi, Mehmed Âkif Ersoy’dan dinlemek gerektiğini belirten Döngeloğlu, “Ben Âkif’in yaşadığı bir asrı, Âkif gibi bir adam varken başkasından dinlemeyi ayıp sayarım. Âkif, sözü ortadan konuşan ve kimseden korkmayan, yürekli bir insandı” dedi. Döngeloğlu, milli marşımızın yazılma hikâyesini de anlattığı konuşmasında İstiklâl Marşı’nın dergâhta yazıldığını vurguladı ve “İstiklâl Marşı bir dergâhın evladıdır, bir tekkenin çocuğudur” dedi.
Âkif’in ne kadar Peygamber aşığı bir insan olduğunu hatırlatmak için şairin “Necid Çölleri’nde” adlı şiirini de okuyan Döngeloğlu, “O, iman şairiydi. Bu milletin ahlâkı ve irfanıydı” diyerek sözlerini sürdürdü.Konuşmasının sonunda “Bütün varlığını, nefesini, şiirlerini bu millete hediye etmiş büyük kahraman” diye ifade ettiği Mehmed Âkif’i, ölümünün 76. yılında Esenler’de anmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Döngeloğlu, dualar eşliğinde programını sonlandırdı.