Eklenme tarihi 17 Mart 2015
ABONE OLÇanakkale Nasıl Destanlaştı?
Esenler Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı kapsamında düzenlediği etkinlikleri aralıksız sürdürüyor. 100. Yılında Destanlaşan Çanakkale adlı konferansta Çanakkale'nin yüksek ruhunu anlatan Tarihçi-Yazar Mustafa Turan, "Çanakkale'de teknoloji iman karşısında dize gelmiştir" dedi.
Esenler Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı kapsamında düzenlediği etkinlikleri aralıksız sürdürüyor. 100. Yılında Destanlaşan Çanakkale adlı konferansta Çanakkale’nin yüksek ruhunu anlatan Tarihçi-Yazar Mustafa Turan, “Çanakkale’de teknoloji iman karşısında dize gelmiştir” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü tarafından Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen 100. Yılında Destanlaşan Çanakkale adlı konferansta Tarihçi-Yazar Mustafa Turan, Çanakkale’nin yüksek ruhunu anlattı.
ÇANAKKALE DESTANLANMIŞ BİR ZAFERDİR
Yurt içinde ve yurt dışında 1 milyondan fazla satılan “Destanlaşan Çanakkale” adlı kitabın yazarı Mustafa Turan, geleceğe sağlam adımlarla yürümek için medeniyetin, tarihin ve kültürün iyi bilinmesi gerektiğine işaret etti. Zaferleri ve kahramanları çok olan milletlerin tarihlerinin de o denli zengin olduğunu belirten Mustafa Turan, “Tarihimize baktığımızda zaferlerimizi ve kahramanlarımızı saymakla bitiremeyiz. Ama bunların içinde Çanakkale’nin yeri başkadır. Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin hafızasında, gönlünde ve dünya tarihinde abideleşmiş ve destanlaşmış bir zaferdir” dedi.
TEKNOLOJİ İMAN KARŞISINDA DİZE GELDİ
“Çanakkale Zaferi’ni iyi öğrenmeli ve sonraki nesillere de en iyi şekilde öğretmeliyiz. Çünkü Çanakkale’yi öğrenip, öğretmek bir şeref meselesidir” diyen Mustafa Turan, sözlerine şöyle devam etti: “Bundan yüz yıl önce ecdadımız, ‘Çanakkale Geçilmez’ ibaresini tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırdı. Çanakkale’de metrekareye 5 litre kan döküldü. Öyle zamanlar oldu ki bir günde 18 bin şehit verdik. Ayrıca metrekareye 6 bin mermi düştü. Dünya’da böylesine şiddetli başka bir savaş yok. Ecdadımız bu şiddetli savaşı, imanı ile kazanmıştır. Çanakkale’de teknoloji, iman karşısında dize gelmiştir .’’
ÇANAKKALE RUHU YAŞATILMALI
Çanakkale ruhunu yaşamak ve yaşatmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Tarihçi-Yazar Mustafa Turan, Seyit Onbaşı’nın 276 kg. ağırlığındaki top mermisini tek başına taşıdığı anları ve Bomba Sırtı’ndaki şiddetli çarpışmaları tüm detaylarıyla anlattı. Turan, Bomba Sırtı olayını anlatırken Atatürk’ün hatırlarına da yer verdi. Mustafa Turan, Atatürk’ün, “Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre. Ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler hemen onların yerine şimşek gibi gidiyorlar. Sarsılmak yok… Okuma bilenler Kuran-ı Kerim okuyor, bilmeyenler de Kelime-i Şahadet getirip ilerliyorlar… Emin olmalısınız ki bize, Çanakkale Muharebelerini kazandıran işte bu yüksek ruhtur” sözleri ile Çanakkale Savaşı’ndaki iman gücüne dikkat çekti.
Seyit Onbaşı’nın Balıkesir’deki köyüne kadar gittiğini, kızı ve torunu ile yaptığı röportajı da anlatan Yazar Turan, tarih yapmaktan tarih yazmaya fırsat bulamamış ve cephelerde şehit düşmüş tüm askerlerimiz için her 18 Mart’ta en azından dua edilmesini istedi.