Eklenme tarihi 16 Kasım 2012
ABONE OLBilişim Suçları Katlanarak Artıyor
Esenler Belediyesi’nde “Bilişim Suçları” konusunda seminer veren Emniyet Amiri ve Bilişim Suçları Uzmanı Erhan Eygül, bilim suçlarının her yıl katlanarak arttığını hatırlattı ve dinleyicilere mağdur olmamaları için bazı ipuçları verdi.
Esenler Belediyesi’nde “Bilişim Suçları” konusunda seminer veren Emniyet Amiri ve Bilişim Suçları Uzmanı Erhan Eygül, bilişim suçlarının her yıl katlanarak arttığını hatırlattı ve dinleyicilere mağdur olmamaları için bazı ipuçları verdi. Esenler Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü ile birlikte ortaklaşa düzenlediği “Bilişim Suçları” semineriyle büyük bölümü lise öğrencilerinden oluşan dinleyenleri bilişim suçları ve bilişim suçu mağduriyeti konusunda bilgilendirdi. Esenler Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen programa; Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Emniyet Müdürü Zülküf Atılgan, Esenler İlçe Müftüsü Ali Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan, Şube Müdürü Feyzullah Sert, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Esenler Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Bağdatlı diğer bazı birim müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve Esenler halkı katıldı.
BİLİŞİM SİZİ TUTSAK ETMESİNProgramın açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, bilişimin ilgi alanının daha çok gençler olduğunu belirterek salonun ön sıralarından arkaya doğru bilişime olan ilginin arttığını söyledi. Bilişim çağının donanımlarıyla büyüyen, bu çağın yarar ve zararlarını en yakından hisseden gençlerin, hayatlarını ve özgürlüklerini kısıtlayan bir boyutu olduğunun altını çizen Göksu, “Bilişim suçları dünyada en önemli suçlar haline geldi. Ülkeler artık bombalarla değil, bilgisayarlar üzerinden tek bir düğmeyle savaşmaya başlayacak” dedi. Bilişim sistemleri çerçevesinde çok ciddi bir bağımlılık ve suçların yaşandığını belirten Göksu, Almanya’da internet bağımlısı bir annenin bilgisayarda oyun oynarken sandalyede doğum yaparak, bebeğini çöpe attığı haberini hatırlattı. Yaşanan bu ve buna benzer olayların ciddi suçlar kapsamında yer aldığını belirten Göksu, gençleri her şeyi ölçüsünde yapmaları konusunda uyardı. “Bilgisayarda oyun oynadığınız süre, ders için ayırdığınız süreden fazlaysa zamanı ziyan etmişsiniz demektir” diyen Göksu, sözlerine şöyle devam etti: “Esenler’de Gençlik Merkezlerimiz var. Bu merkezlerimizde arındırılmış internet ortamları var. Arındırılmış internet ortamlarında ders yapabilir, oyun oynayabilirsiniz. Bilişim özgürlük çağındaki insanları tutsak haline getirmeye başladı. Bilişimin bizi tutsak etmesine izin vermeyelim, bilişimin yararlı hizmetlerini alarak ondan faydalanalım”.
İNTERNETTE HER ŞEY KAYIT ALTINDAEsenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun konuşmasının ardından kürsüye Emniyet Amiri ve Bilişim Suçları Uzmanı Erhan Eygül çıktı. Esenler’in yaşadığı büyük değişimi gördüğünü ve bu durumdan çok memnun olduğunu belirten Eygül, başta Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu olmak üzere bu değişim ve gelişimde katkısı olan tüm belediye çalışanlarına şükranlarını sundu.Eygül seminerine, bilişim suçlarıyla ilgili Emniyet’ten, gazete ve televizyonlardan gelen haberlerin iki dakikalık sinevizyon gösterimiyle başladı. Bilişim suçları konusunu anlatmadan önce bilişimin, bilişim suçlarının ve bilişim suçu türlerinin neler olduğuna açıklayan Eygül, “Sanal ortamda daha rahat yaşıyoruz, oysaki internet üzerinden yapılan her şey kayıt altına alınıyor ve bunun bir geri dönüşümü oluyor” dedi.6 AYDAN 6 YILA KADAR HAPİS Bilişim suçu türlerinden kanunla korunmuş bir yazılımın izinsiz kullanımı suçunda Türkiye’de yüzde 80 lisanssız ürün bulunduğunu belirten Eygül, bu suçların cezaları konusuna da değindi. Suçluların işledikleri suçun türüne göre 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklarını hatırlatan Eygül, mağdurların ise genellikle failin bulunamayacağını düşündüklerinden dolayı şikâyette bulunmadıklarını söyledi. KATLANARAK ARTIYOR Bilişim suçlarının işlendikleri illere göre dağılımında ilk üç sırayı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin aldığını belirten Eygül, son üç yıla ait suç olaylarının dağılımında nitelikli dolandırıcılığın ilk sırada olduğunu ve kredi kartı dolandırıcılığının ise en çok İstanbul’da yapıldığını söyledi. 2010 yılında adliyelerde görülen bilişim suçu davalarının sayısının 19 bin 783 olduğunu ve 2012 yılında bu sayının 35 binlere çıkmasını beklediklerini kaydeden Eygül, “Beş yıl sonra suçların türü de değişecek’’ dedi.İnternetin bize alışverişten bankacılığa, habercilikten eğitime ve ticarete kadar neler getirdiğine de değinen Eygül, dünyada 2,5 milyar, Türkiye’de ise 30 milyon aktif internet kullanıcısı olduğunu söyledi. Yine Türkiye’nin 28 milyon Facebook kullanıcısı ile dünyada 7. Sırada olduğunu kaydeden Eygül, dünyada 350 milyon Messenger kullanıcısı bulunduğunu ve Türkiye’nin Messenger kullanımında dünya 2.si olduğunu belirtti.
BİLİŞİM SUÇU MAĞDURU OLMAYINİnternetin fiziksel, sosyolojik, teknik ve psikolojik gibi bir dizi zararı da olduğunu söyleyen Eygül, MediaScope Europe’un 2012 yılı araştırmasına göre Türklerin internet ve televizyon karşısında Avrupa’dan daha çok zaman geçirdiklerini hatırlattı ve bu kullanıcıların daha çok 10:00 ile 17:30 arasında internette aktif olduklarını açıkladı. Ebeveynlerin Psikolog Larry Rosen’in yaptığı bir araştırmanın sonucunu dikkate alması gerektiğini vurgulayan Eygül, bu araştırmaya dayanarak , “Çocuklar sosyal paylaşım sitelerine ders aralarında en fazla 15 dakika girmeliler. Daha fazlası derse odaklanmalarında sorun teşkil ediyor” dedi. İnternette uzun süre vakit geçiren gençlerin duyarsız, şiddete meyilli ve internet bağımlısı bireyler olarak yetiştiğini söyleyen Eygül, Mikdat Bal’ın yazdığı “Sanal Yaşıyoruz’’ adlı şiiri okudu ve bu şiir salondaki öğrencilerden büyük alkış aldı.NELERE DİKKAT ETMELİ? Dinleyenlere sanal ortamda her türlü bilgiyi paylaşmanın oluşturduğu tehlikeleri anlatan bir video izleten Erhan Eygül, bu videodan hareketle internet ortamında hangi bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini ve kullanıcıların bilişim suçu mağduru olmaması için yapması gerekenleri şöyle sıraladı;-Tanımadıklarınızdan gelen mailleri açmayın-Güncel bir antivirüs programı kullanın-Wireless şifreniz güvenli olsun-İnternet cafelerde internet bankacılığı yapmamaya özen gösterin ve kritik e-postalarınızı bu ortamlarda paylaşmayın-ATM’lerden para çekerken şifrenizi sol elinizin altından girin-Kredi kartınızı on-line pos cihazlarından çektirin, kartınızdan sizden uzakta para çekilmesine izin vermeyin-Google’da ilk sıralarda çıkan on-line kontör yükleme siteleri genelde dolandırıcı sitelerdir, bu sitelere dikkat edinBilişim suçu mağduru olduğumuzu düşündüğümüz durumda yapmamız gerekenleri de sıralayan Eygül, “Elinizdeki tüm delillerle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı’na, polis birimlerine, [email protected] adresine ve 155 polis imdata şikâyette bulunabilirsiniz’’ dedi.
YEMEK YİYEMEYECEK KADAR BAĞIMLI Programı dinleyenler arasında bir anneden gelen, “13 yaşındaki oğlum yemek yemeyi unutacak kadar internet bağımlısı, ne yapmalıyım?’’ sorusu üzerine Eygül, bu konuyla alakalı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’nın sitesindeki bilgilerin incelenebileceğini ve ebeveynlerin çocuklarını sosyalleştirmesi gerektiğini söyledi.
MADENOĞLU, ÖĞRENCİLERDEN SÖZ İSTEDİ Programın sonunda konuşma yapan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, gençlerden öğrenciliklerinin gereğini yapmalarını istedi ve, “Herkes mesleğinin gereğini yapmalı. Günde bir saatten fazla bilgisayar karşısında boş vakit geçirmeyeceğinize dair bana ve kendinize söz verin” dedi. Madenoğlu’nun, Emniyet Amiri ve Bilişim Suçları Uzmanı Erhan Eygül’e teşekkür plaketi takdim etmesiyle program sona erdi.