Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 23 Şubat 2016

ABONE OL

Bilge Mimar Esenler’de Anıldı

"Bilge Mimar" olarak tanınan Turgut Cansever, vefatının 7. yılında Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde anıldı.

“Bilge Mimar” olarak tanınan Turgut Cansever, vefatının 7. yılında Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde anıldı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Medyasofa Girişim Grubu işbirliğiyle Mimar Turgut Cansever, vefatının 7. yılında düzenlenen panelle anıldı. Vefatının 7. yılında “Bilge Mimar Turgut Cansever” başlıklı panel Cansever’in hayatını anlatan bir video gösterimiyle başladı. Belkıs İbrahimhakkıoğlu’nun yönetimindeki panelde; Turgut Cansever’in kızı Mimar Emine Öğün, Doç. Dr. Aynur Can ve Edebiyatçı Yazar Beşir Ayvazoğlu Turgut Cansever’in şehircilik anlayışı ve hayatı üzerine konuştu.

DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRMEK İSTEYEN BİR MİMARDI

Beşir Ayvazoğlu, Turgut Cansever’in mimarlık anlayışını ve “Bilge Mimar” denilmesinin hikayesini şu sözlerle anlattı: “Turgut Cansever, aileden gelen mimarlık anlayışını Osmanlı mimarisiyle temellendirirken, tasavvuf eserleri de okumak suretiyle mimarlığı temayüz ediyor. Turgut Bey hakkında Bilge Mimar tanımını yazmış olduğum portrede ilk defa ben kullandım. Hakikaten bilge bir mimardı. Masasında İbnü’l- Arabi’nin Fusus Al Hikam kitabını defalarca görürdüm. Merakları, geniş kültürü olan, felsefi bakış kazanmış ve kendine has bir dünya görüşü geliştirmiş, mimarisini de ‘Sanatın vazifesi dünyayı güzelleştirmektir’ hadisi üzerine oturtmuştur. İslam sanat anlayışının dünyayı güzelleştirmek olduğunu söyleyen bilge bir mimardır.”

GELENEKLE DOĞRUDAN İLİŞKİ KURMALIYIZ

Turgut Cansever’in mimarlık anlayışı ve günümüz mimarisi arasındaki ilişkiyi anlatan kızı Emine Öğün de şunları söyledi: “Turgut Bey’in hayatından ders çıkarmak istiyorsak her attığımız adımı inşa ederken dikkatle atmak zorundayız. Gelenekle ilişkimizi de doğrudan kurmamız lazım. Gelenekle kurulan ilişki sahte biçimde olmaz. Topkapı Sarayı’nda ya da çok kıymetli eserlerde kullanılan tezyinatı, sakınılarak yerleştirilen teferruatı kopyalayarak alt geçitlere, davetiyelerin üstünde ve tekstilde kullanarak basit bir şekilde kullanıyoruz.”

HALK TURGUT CANSEVER’E SAHİP ÇIKTI

Paneli yöneten Belkıs İbrahimhakkıoğlu da Turgut Cansever ile ilgili şunları aktardı: “Belki akademik anlamda pek çok Turgut Cansever yetişecektir. Bilgiyi ruha yansıtmak için herhalde Turgut Cansever olmak gerekir. İnşallah O’nun derinliğinde nesiller yetiştirecek bir dönemin temelleri atılır diye inanıyorum. Turgut Cansever, Batı’yı çok iyi tanıyıp hem de kendi inanç temelleri üzerine oturttu. Halk münevverlerden çok fazla dayak yediği için yerli bir ses olan Turgut Cansever’i görünce sahip çıktı.”

Diğer Haberler