Eklenme tarihi 14 Aralık 2016

Belediyede Hacamat Semineri

Hacamat Doktoru Ahmet Erçek, Esenler Belediyesi personeline 5 bin yıllık şifa kaynağı 'hacamat' hakkında seminer verdi.

Hacamat Doktoru Ahmet Erçek, Esenler Belediyesi personeline 5 bin yıllık şifa kaynağı ‘hacamat’ hakkında seminer verdi.

Esenler Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, düzenlediği bir seminerde, günümüzde doktor bilgisi dahilinde hastanelerde de uygulanan 5 bin yıllık şifa kaynağı ‘hacamat’ hakkında belediye personelini bilgilendirdi. Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat’ın da katıldığı seminerde Hacamat Derneği Başkanı ve ‘Hacamat’ kitabının yazarı Süleyman Gök, binlerce yıldır gelen bu şifanın tarihçesini anlattı.

HACAMAT SÜNNETTİR

Hacamatın Hz. Yusuf zamanına kadar geçmişi olduğunu belirten Süleyman Gök, Amerika’dan Çin’e, Afrika ülkelerinden Almanya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde hacamatın asırlardır uygulandığını söyledi. Gök, “Dünyada en çok Amerika ve Almanya’da eğitimini almış kişilere verilen yasal izinle hacamat yapılıyor. Ancak bu ülkelerde İslâmi kökenli olması bakımından hacamata pek sıcak bakılmıyor” diye konuştu. İslâm’da hacamatın yerinden söz eden Gök, “Miraç hediyesinden sonra Resulullah efendimize, ‘Ümmetine hacamat tavsiye et’ denmiştir. Hacamata hadis-i şeriflerde de yer verilmiştir” dedi. Gök, bugüne kadar yüzlerce seminer verdiğini belirterek, belediyeler arasında ilk kez Esenler Belediyesi’nde hacamat semineri verdiklerini söyledi.

NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR?

Programda Hacamat Doktoru Ahmet Erçek, hacamatın nasıl ve ne zaman yapılacağını anlattı. Erçek, “Hacamat her mevsim yapılır ama ilkbahar ve sonbahar tavsiye edilir. Arabi aylara göre ayın ilk 5 günü ve son 3 günü yapılmamalıdır. İbn-i Sina, ayın ortasında tek rakamlı günleri (15, 17, 19) tavsiye eder” bilgisini verdi. Hacamatın uygulanmasını anlatan Erçek, “Hacamat öncesinde kan dolaşımını yavaşlatacak şeylerden ve 24 saat öncesinde hayvansal gıdalardan uzak durulur. Hacamat esnasında ortam sessiz, sakin ve hijyenik olmalıdır. Şifanın Allah’tan geldiğini bilerek niyet edilmelidir. Ele, ayak ve koltuk altına, ense köküne hacamat yapılmaz. 140 akupunktur noktasına yapılır” diye konuştu. Hacamat sonrası yapılması gerekenleri de aktaran Erçek, “48 saat hayvansal gıdaları tüketmekten uzak durulur. Sirkeli su ve bal şerbeti içmek faydalıdır. Hacamattan 24 saat sonra duş alınır” dedi. Erçek, konuşmasının sonunda belediye personelinin sorularını cevapladı.