Eklenme tarihi 14 Aralık 2012
ABONE OLBayraktar: Marka Değerler Çıkarmalıyız
Her yıl farklı bir konuda Prof. Dr. Sabahattin Zaim adına düzenlenen sempozyumların beşincisi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımlarıyla Esenler’de yapıldı. Sempozyumda konuşan Bakan Bayraktar, “Belli şehirlerin marka değerlerini ortaya çıkararak, o şehirlerdeki nüfusu orada tutmaya çalışmalıyız” dedi.
Her yıl farklı bir konuda Prof. Dr. Sabahattin Zaim adına düzenlenen sempozyumların beşincisi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımlarıyla Esenler’de yapıldı. Sempozyumda konuşan Bakan Bayraktar, “Belli şehirlerin marka değerlerini ortaya çıkararak, o şehirlerdeki nüfusu orada tutmaya çalışmalıyız” dedi.
Esenler Belediyesi’nin İstanbul İktisatçılar Derneği ve Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği “Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu” Esenler’de gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyuma; Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İKDER Yönetim Kurulu üyeleri, merhum Sabahattin Zaim’in kızı Prof. Dr. Mehveş Tarım ve çok sayıda akademisyen ile davetli katıldı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in hayatını konu alan bir sinevizyon gösterimiyle başlayan sempozyum açılış konuşmalarıyla devam etti. İlk konuşmayı yapan İKDER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Usta, Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in kendini Hakka ve hizmete adamış bir insan olduğuna belirtti ve onun adına düzenlenen bu sempozyumun önemine dikkat çekerek, “Sabahattin Hocamızı bizden sonraki nesillere anlatmak için onun adına çeşitli etkinlikler düzenlemeye karar verdik” dedi.
SIĞINMA EVİ OLABİLECEK BİR LİMAN
Usta’nın ardından konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise; “İsmi söylendiği zaman ideal insan tiplemesiyle örtüştürülen ve hayatımı onun hayatı gibi dizayn etmeye gayret ettiğim ve her bir cümlesinde hayatımda ders çıkardığım hocalarımdan olan Sabahattin Zaim, İslam ve Ekonomi Sempozyumu’na ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyum” diye sözlerine başladı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in bir talebesi olma hazzını yaşadığını belirten Göksu, şehir denildiğinde akla gelen ilk isimlerden birinin Prof. Dr. Sabahattin Zaim olduğunu söyledi. Sabahattin Zaim’i şehirlerimize benzeten Göksu, “Bizim medeniyetimizin şehirleri de hocamızı çok iyi anlatıyor” dedi.
“Hocamızın hayatı da bir sığınma evi olabilecek bir limandır” diyen Göksu, bugün Türkiye’nin her tarafında Sabahattin Zaim’in yetiştirdiği ve bu topraklara sevdalı aydınların bulunduğunu vurguladı. Sabahattin Zaim’in hayat felsefesi ve kişilik özellikleri hakkında da bilgi veren Göksu, sempozyumun hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.
DÖNÜŞÜM TALEBESİNİNİN İLÇESİNDEN BAŞLADI
Göksu’nun konuşmasından sonra mikrofonu eline alan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat da her yıl Prof. Dr. Sabahattin Zaim adına düzenlenen sempozyumlarda farklı tematik konuların işlendiğini söyleyerek bu yılki sempozyumun konusunu çok beğendiğini dile getirdi. Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Murat, kendisinden önce konuşan Esenler Belediye Başkanı Göksu’nun sözlerine destek vererek, Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in kişiliği hakkında bilgi verdi. Sabahattin Zaim’in, insanları ve toplumu dönüştürmek konusunda çok önemli bir hedefinin olduğunu belirten Murat, kendisinin bunu önemli ölçüde yaptığını ve özellikle onun yetiştirdiği talebelerin de ondan aldıkları aşk ve feyzle bu hedefe yönelik hizmete devam ettiklerini kaydetti. Türkiye’de Esenler’den start alarak başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarını örnek göstererek sözlerine devam eden Murat, “Kentsel Dönüşümün temelleri burada atıldı. Hocamızın talebesinin olduğu bir ilçede böyle bir çalışma başlatıldı” dedi. Sempozyum’da konuşan Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Üniversite hakkında bilgi verirken; Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek de programa ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduklarını belirtti.
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ONUN ARMAĞANI
Sempozyumda Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün konuşmasının ardından kürsüye gelen AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Zaim’in güçlü kişiliğinin yanı sıra güçlü bir bilimsel yanı olduğunu, ”çalışma ekonomisi” alanını Türkiye’ye onun kazandırdığını anlattı. Zaim’in yetiştiği dönemde insanların ya batıyı taklit ettiğini, ya da kapılarını batıya tamamen kapattığını ifade eden Kurtulmuş, Sabahattin Zaim’in ise, ”Batıyı tanıyarak kendi değerlerimiz üzerinde ayakta durulabilir. Batıyı tanıyarak, bilmeye, anlamaya çalışarak, medeniyetimizin üstünde büyük bir nesil, büyük bir ülke inşa edebiliriz” anlayışına sahip olduğunu aktardı.
MARKA DEĞERLER ÇIKARMALIYIZ
Çevre ve Şehircilik Bakan Erdoğan Bayraktar’ın konuşmasıyla devam eden programda Bakan Bayraktar; tarihten gelen ve İslam kültürünün oluşmaya başladığı andan itibaren ortaya çıkan şehirler olduğunu belirterek, tarihten gelen şehirlerin iklim ve korunma bakımından uygun bölgelerde oluştuğunu ve kendi kendine yeten yapıda olduğunu, İslam ile tanıştıktan sonra şehirlerin “ruh” kazandığını anlattı. Nüfus artması ve sanayinin gelişmesiyle şehirlerin şekil değiştirmeye ve yeni kimlikler kazanmaya başladığını dile getiren Bayraktar, Türkiye’de nüfusun yüzde 76’sının şehirlerde yaşadığına işaret ederek, “Şehirleri hem kendi içinde hem de bölgeler olarak nüfusumuzu desantralize etmemiz lazım. Belli şehirlerin marka değerlerini ortaya çıkararak, o şehirlerdeki nüfusu orada tutmak için yeni çalışmalar yapmamız lazım” diye konuştu.
İSLAM VE EKONOMİ ÖDÜLÜ BAKAN’DAN
Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu’na, 2012 İslam ve Ekonomi Ödülü’nü takdim etti. Ödülü almaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Tabakoğlu, “Onun açtığı yoldan yürümekten mutluluk duyduğumu belirtmek isterim” dedi. Günün anısına plaket ve hediyelerin verilmesiyle devam eden programda, Başkan Göksu’nun Bakan Bayraktar’a ve AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kurtulmuş’a hediyelerini takdim etmesinden sonra sempozyum öğleden önceki bölümü, Prof. Dr. Sadettin Ökten’in “Medeniyet ve Şehir”konferansıyla sona erdi.
2 OTURUMDA 8 TEBLİĞ
Sempozyum, öğleden sonra 2 oturum halinde devam etti. Başkanlığını Prof. Dr. Sabri Orman’ın yaptığı “Şehir, Ekonomi ve Medeniyet” adlı birinci oturumda, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan “Şehir ve Ekonomi”yi, Prof. Dr. İbrahim Erol Kozak “İbn Haldun’un Şehirler, Şehircilik ve Çevre Ekonomisi ile ilgili görüşleri”ni, Prof. Dr. Bedri Gencer “İlahi Bir Ekonomi Olarak Din ve Medine”yi, Prof. Dr. Tahsin Özcan “Vakıf ve Şehir Ekonomisi” konusunda tebliğlerini sundu. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Nazım Ekren’in yaptığı ikinci oturumda ise; “Güncel Sorunlar Işığında Şehir ve Ekonomi” konu başlığı çerçevesinde Prof. Dr. Murat Güvenç “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm: İktisadi ve Sosyal Değerlendirmeler”i, Dr. Mimar Sinan Genim “Kentsel Dönüşüm ve İstanbul’un Yeniden İnşası”nı, Doç. Dr. Yıldıray Yıldırım “Kentsel Dönüşüm ve Finansmanı”nı, Doç. Dr. Alev Erkilet “Şehir ve Ekonomi İlişkileri Bağlamında Tarihi Yarımada”yı ele aldı. Sempozyum, Prof. Dr. Yusuf Balcı’nın yaptığı “Genel Değerlendirme” oturumuyla sona erdi.