Eklenme tarihi 3 Nisan 2018
ABONE OLBatı Uygarlığının Temelini Onlar Attı
"Fikir Atölyesi"nde konuşan Yusuf Kaplan, İngiltere tarihinin ve Batı uygarlığının oluşmasında etkili olan; Descartes, Goethe ve Adam Smith'ten söz etti.
“Fikir Atölyesi”nde konuşan Yusuf Kaplan, İngiltere tarihinin ve Batı uygarlığının oluşmasında etkili olan; Descartes, Goethe ve Adam Smith’ten söz etti.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Yusuf Kaplan ile Fikir Atölyesi” programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Gazeteci Yusuf Kaplan programda, Batı uygarlığının oluşmasındaki temellere değindi.
Günümüzden elli sene sonra, dünya üzerinde inanılmaz bir vahşet uygulayan Batı uygarlığının tarihinin çok kötü yazılacağını ifade eden Kaplan, İngiltere tarihinin ve Batı uygarlığının oluşmasında önemli olan üç kişiden bahsederek şunları ekledi:
İngiltere tarihinin en önemli isimlerinden ilki Goethe ve özellikle Goethe’nin eseri Faust’udur. İkinci isim, ‘Ulusların Zenginliği’ kitabının yazarı, kapitalizmin teorisini geliştiren filozof Adam Smith. Bu kişi daha sonraki süreçte Darwin’in en çok beslendiği adamlardan da bir tanesi olacak. Son isim ise Descartes. Bu üç kişi üzerinden Batı’nın nasıl kurulduğuna bakacak olursak en önemli rolü Descartes’ın aldığını görürüz. Descartes’ın Batılıların dünya üzerinde hakimiyet kurmalarını sağlayan ve sadece güç devşirebilmek için kullandığı ‘Düşünüyorum o halde varım’ cümlesiyle başlamıştır. Bu cümleyle tanrı fikri kişilerin kafasında yer değiştirmiştir. Tanrı artık düşünen ve hayata şekil veren kişi olmuştur. Bu cümleyi felsefi olarak incelediğimizde insanın tanrı rolüne büründüğü görülür: İnsanın tanrılaşması. ‘İnsan tabiatın efendileri ve hakimleri olacak’ diye bir çağrıda bulunuyor aynı zamanda Descartes. Böylece tarihte ilk defa bir uygarlık din dışı hale geliyor. İnsanın tabiata hakim olması ilkesi, modernliğin kurulmasını sağlayan ilkedir. Dinin hayattan uzaklaştırıldığı zaman dilimi son dört yüz yıllık bir zaman dilimidir. Modernlikle birlikte din dışı bir uygarlık da başlamış oldu. Bu üç isim haricinde önemli olan bir diğer kişi ise 18. yy’da yaşamış filozof Jeremy Bentham’dır. İngilizlerin Dünya üzerinde hakimiyet kurmalarını sağlayacak temelleri atan teorisyenlerinden birisidir. Teorisinin en önemli iki sütunu vardır; haz ve acı. Bentham’ın 18. yy’da söylediği bu teori şu an için de geçerlidir.”