Eklenme tarihi 14 Şubat 2018
ABONE OLBatı’da Teknoloji, Bizde Ahlâk
"Mukaddime Okumaları"nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, "Batılılar, en yüksek teknolojiyi kullananları en gelişmiş insan olarak görürler, bizde ise en gelişmiş insan en ahlaklı insandır" dedi.
“Mukaddime Okumaları”nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “Batılılar, en yüksek teknolojiyi kullananları en gelişmiş insan olarak görürler, bizde ise en gelişmiş insan en ahlaklı insandır” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Mukaddime Okumaları”nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun’un ünlü eseri “Mukaddime”yi Esenlerlilere anlatmaya devam ediyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Mukaddime Okumaları”nda Prof. Dr. Recep Şentürk, Mukaddime’nin peygamberlerin özellikleri ve tarihteki rolleri üzerine yazılan bölümünü ele aldı.
ALLAH’I TANIMAYAN CAHİL SAYILIR
Allah’ın bazı bilgileri doğrudan peygamberlerin kalplerine verdiğini ve bu bilgileri kendilerinin bilme gibi bir yeteneklerinin olmadığını söyleyen Şentürk, şöyle konuştu:
“Allah bazı insanlara hitap eder, onlarla konuşur ve bu insanlara Allah’ı tanıma bilgisini doğuştan verir. Bu bilgiye marifetullah denir. Allah’ı tanıma bilgisini insanların normal şartlar altında çok çalışarak kazanması gerekir. İnsanlar üzerine ilk farz olan şey Allah’ı tanımaktır çünkü ahlak, din, hukuk gibi diğer her şey Allah’ı tanımak üzerine inşa edilir. Bilgisi ne olursa olsun eğer bir insan Allah’ı tanımıyorsa cahil sayılır. İslâm’dan önceki döneme neden Cahiliyye Dönemi deniliyor? Alllah’ı hakkıyla bilmedikleri için. Yoksa fizik, kimya, matematik bilmedikleri için değil. Allah bazı insanlara hitap eder, bazı insanlara da marifetullahı doğal olarak verir ve bu insanları kendisi ile insanlar arasında elçi kılar. Dolayısıyla Allah herkese konuşmak yerine, insanların içlerinden bazılarına konuşuyor ve onları elçi olarak görevlendirir.”
MÜSLÜMANLARDA TARİH, PEYGAMBERLER ÜZERİNDEN İLERLER
Şentürk, Müslüman alimlerin Batılı alimlerden farklı olarak dünya tarihini peygamberler üzerinden yazdığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:
“Modern dünya tarihi kitabına baktığınız zaman, taş devrinden başlayarak keşiflerle ilerleyen bir tarih vardır. Müslüman dünya tarihçilerinin yazdığı kitaplarda ise peygamberler üzerinden tarih ilerler. Diğerleri ilkel insandan gelişmiş insana doğru giden evrimci bir yaklaşımla yazarlar. Halbuki ilk olarak Hz. Adem vardı dünya tarihinde ve çok gelişmiş bir insandı. Modern tarih kitaplarında ilkel insandan modern insana doğru bir ilerleyiş vardır, Müslümanların yazdığı tarih kitaplarında ise altın çağ peygamberlerin devridir çünkü Müslümanların yazdığı tarih kitaplarında en önemli ilerleme göstergesi ahlaktır. Ahlak da, peygamberlerin yaşadığı dönemde zirveye çıkıyor ama Batılılar’da gelişmişliğin kriteri teknolojidir. En yüksek teknolojiyi kullananları en gelişmiş insan olarak görürler, bizde ise en gelişmiş insan en ahlaklı insandır.”