Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 12 Ekim 2011

ABONE OL

Başçarşı Esenler’e geliyor

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın merkezinde yer alan ve 16. yüzyılda kurulmuş bulunan meşhur Osmanlı çarşısı Başçarşı, artık Esenler’in kalbi ve en önemli meydanı olan Dörtyol’da kuruluyor.

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın merkezinde yer alan ve 16. yüzyılda kurulmuş bulunan meşhur Osmanlı çarşısı Başçarşı, artık Esenler’in kalbi ve en önemli meydanı olan Dörtyol’da kuruluyor. Esenler Belediyesi ilçede yürüttüğü fiziki çalışmalarda, bir taraftan ilçeye nefes aldıracak meydanlar ve yeşil alanlar kazandırırken bir taraftan da az sayıda bulunan tarihi ve kültürel mekânları ihya edip yeniden canlandırmaya çalışıyor. Meydan yayaların Trafik ve yaya ulaşımında Esenler’in en önemli meydan ve kavşağı olan Dörtyol Meydanı’nda trafik tamamen yer altına alınıyor. Çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Meydan trafikten arındırıldı ve yaya kullanımına açıldı. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda yapılacak olan kentsel yenileme çalışmaları sonucunda meydandaki çarpık köhneleşmiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapılar da kaldırılarak yeni ve modern bir kent anlayışı kurgusunda meydan düzenlemesi gerçekleştirilecek.  Merkez Camii önünde Başçarşı  Merkez Camii önünde bulunan ve halk arasında kilise kalıntısı olarak bilinen tarihi yapının restore edilip ülkemizin tek yüzde yüz dijital kütüphanesi haline getiren Esenler Belediyesi, şimdi de kütüphane ve çevresiyle beraber 10 bin metrekarelik alanda buradaki yapılaşmanın formuna uygun tarihi bir çarşı yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 30 bin metrekarelik Esenler Dörtyol Meydanı’nın bir tarafının Esenler Merkez Camii ve dijital kütüphane önünden başlayacağını hatırlatan Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Düşüncemiz, buraya Saraybosna’daki Başçarşı’nın bir benzerini inşa etmek” dedi.

Saraybosna’daki Başçarşı’dan bir kare…

Kültürel bağ oluşturacak Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın merkezinde Osmanlı çarşısının bugün hâlâ kullanımda ve Saraybosna’nın kalbi niteliğinde olduğunu söyleyen Göksu, “Dörtyol Meydanı da Esenler’in kalbi durumunda. Bu bakından Dörtyol ile Başçarşı benzerlik arzediyor. Bu proje ile hem oradaki tarihi mekânı buraya taşımış olacağız hem de kültürel bir bağ kurmuş olacağız. Bu tür mekânlar milletlerin kültürlerine de önemli katkı sağlar. Bildiğiniz gibi Bosna Savaşı sırasında Sırp ordusunun imha etmeye çalıştığı başlıca hedeflerden birisi de Başçarşı idi” diye konuştu. Göksu, dijital kütüphanenin Başçarşı, cami ve hemen bitişiğindeki tarihi çeşme ile bütünleşecek Esenler’in en nadide kültür mekânlarından birisi haline geleceğini kaydetti.  

Diğer Haberler