Eklenme tarihi 19 Kasım 2012
ABONE OLBahadıroğlu: Osmanlı, Hayat Kılavuzumuz
Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu’ydu. “Osmanlı İnsanı”nı anlatan Bahadıroğlu, Osmanlı insanının bir çok yönüyle bugün bize kılavuz olabileceğini söyledi.
Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu’ydu. “Osmanlı İnsanı”nı anlatan Bahadıroğlu, Osmanlı insanının bir çok yönüyle bugün bize kılavuz olabileceğini söyledi. Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı Dönemi insanını, Osmanlı padişahlarının hayatlarından örnekler vererek anlattı. Bahadıroğlu, Osmanlı’daki düşünce sistemini konusunda da görüşlerini açıkladı. Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’a yazdığı bir şiiri okuyarak programa başlayan Bahadıroğlu, “Bizim Kanuni’den ve O’nun Hürrem Sultan’a okuduğu şiirlerden öğrenmemiz gereken şey, insanı kaybetmeden daha hayattayken değerini bilmektir’’ dedi. Hayatın özetinin sevgi ve ilgi olduğunu söyleyen Bahadıroğlu, “Osmanlı’daki dede ve ninelerimizden sevmeyi ve sevgiyi ifade etmeyi öğrenmeliyiz, bu durum günümüzde hızla artan boşanma olaylarının da önüne geçecektir” dedi.
HAYATIN ÖZETİ, SEVGİ VE İLGİDİRSevgiyi ifade etmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bahadıroğlu, kendi yaşadığı bir tecrübeyi de dinleyenlerle şöyle paylaştı: “Oğlum, kanser hastalığı sebebiyle 80 kilodan 40 kiloya düştüğünde doktor ‘inançlı insansın, oğlunun yokluğuna alış’ demişti. Ben, tıp bittiğinde oğlumu kaybediyorum diye değil, O’na daha çok sarılmadığım ve sevgimi daha çok ifade etmediğim için üzülmüştüm. Ancak oğlum iyileşti ve hayatın kendisinin bir mucize olduğunu bize gösterdi” dedi.SELAMLAŞMAYI İHMÂL ETMEYİN“Selam, insanla insanın buluşmasının önsözüdür” diyen Bahadıroğlu, “Harem dairesinin kapısında ‘birbirinize selam veriniz’ yazar. Peygamberimiz selama çok önem verirdi, selamın içinde Allah vardır ve selam, yürek iletişimidir” dedi. Osmanlı’nın ezan, selam ve Kur’an üçlüsüne çok önem verdiğini ve bu üçlünün mümini mümine bağladığını kaydeden Bahadıroğlu, Osmanlı’daki komşuluk ve birliğin günümüzde kaybolmaya başladığına dikkat çekerek Osmanlı’da bir kulun diğerinin kimliğinden haberdar olduğunu da sözlerine ekledi.Bahadıroğlu, Osmanlı’nın bakıma muhtaç leylekler için dünyada bir ilk olan hayvan hastanesi Gurabahane-i Laklakan’ı kurduğunu ve ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in ‘yaş ağaca balta vuranın boynunu keserim’ sözünü hatırlatarak canlılara verilen önemi bir kez daha vurguladı.
HÜRREM SULTAN YANLIŞI Osmanlı dönemini anlatan bazı dizilerin izleyenleri yanlış bilgilendirdiğini söyleyen Bahadıroğlu, “Televizyonda Hürrem Sultan’ı elinde zehir şişesiyle dolaşan bir kadın olarak gösteriyorlar, ama tarihimizde zehirlenerek ölen bir devlet büyüğümüz yok. Aksine Haseki Hastanesi gibi birçok vakıf eseri yaptıran ve bugün bile dua alan bir insandır Hürrem Sultan. Televizyon size film veriyor, biz ise ilimden bahsediyoruz” dedi.MİMARİDE DE ÖLÇÜT KUR’AN OLMALIOsmanlı mimarisinin bugünle karşılaştırıldığı zaman ne kadar ileri noktalarda olduğuna da değinen Bahadıroğlu, Mimar Sinan gibi büyük mimarların dünyaya eşsiz eserler bıraktığını hatırlatarak; “Eski mimarlar harca besmele katıyordu, şimdiki mimarlar ise hile ve hurda katıyor” dedi. Kentsel dönüşümün İstanbul’un dokusuna uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bahadıroğlu, şehirlerin meydanlarıyla anıldığını ve kentsel dönüşümde meydanların varlığının unutulmaması gerektiğini belirtti. “Osmanlı’da evler kıbleye dönüktü” diyen Bahadıroğlu, “Evi kıbleye dönük olmayanın kalbi kıbleye dönük olmaz” sözünü hatırlatarak bugün de evlerin kıbleye dönük olması gerektiğini söyledi.
‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla yıllarca hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kul hakkına önem verdiğine dikkat çekerek, “Osmanlı’da kızgınlık, hayret, şükür duygularının hepsinde Allah kelimesi geçerdi” diyen Bahadıroğlu, Kur’an’ın Müslüman’ın kılavuzu olduğunu ve hepimizin Kur’an ölçeğinde davranmamız gerektiğini söyledi.SIRADAN İNSANLAR DEĞİLLERDİProgramına Osmanlı döneminde yaşanan hikâyelerden örnekler anlatarak devam eden Bahadıroğlu, “Hikâyelerini anlattığımız kişiler sıradan insanlar değiller. Osmanlı padişahları ders niteliğinde hayat yaşadıkları için onların hikâyelerini anlatıyoruz. Bugün siz bu hikâyelerden hareketle filmi film olarak izlerseniz boşa geçirdiğiniz zamanınız için günah işlersiniz ama izlediklerinize körü körüne inanır ve kabul ederseniz bu iftiraya ortak olursunuz” dedi.
Osmanlı’nın inançlar arasında barış ve huzurun var olmasına önem verdiğini hatırlatan Bahadıroğlu, “Osmanlı Devleti kimsenin mağdur olmasına göz yummazdı, Osmanlı insanı şefkatli ve vermeyi seven bir yapıdaydı” diyerek programı sonlandırdı ve programın ardından kitaplarını imzaladı. Esenler Belediyesi, dinleyenlerin gönüllerine ışık tutan Gönül Sohbetleri’nde önümüzdeki Cuma akşamı saat 19.00’da Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu ağırlayacak.