Eklenme tarihi 21 Ocak 2021

ESENLER’DE HER YER CIVIL CIVIL

Milliyet Gazetesi

Esenler Belediyesi’nin açtığı Türkiye’nin ilk çocuk sokağı büyük ilgi görüyor. Özellikle bu pandemi sürecinde çocuklar rahatça hareket edebiliyorlar.

Esenlerli çocuklar, sokakta güvenli, eğitici ve eğlenceli keyifli zaman geçirebiliyorlar. Esenler Fatih Mahallesi, 243. Sokak trafikten arındırılıp yeniden düzenlenerek çocuk sokağı haline getirildi. Çocuk Sokağı aynı zamanda Sokak Oyunları Eğitim Merkezi olarak hizmet veriyor. Unutulmuş çocuk oyunlarımız, körebe, saklambaç, ip atlama, seksek gibi oyunlar burada öğretmenler nezaretinde çocuklarımıza öğretiliyor. Çocuklarımız hareket ederek enerjilerini boşaltıyor ve deşarj oluyor. Yaz aylarında çocukların bu sokakta güvenli bir şekilde çikolata ve dondurma üretimi yapabilecekleri çikolata ve dondurma fabrikaları yer alıyor.

‘ÇIK DIŞARI OYNAYALIM”

Menderes Mahallesi, 330. Sokak’taki Çocuk Sokağı ile güvenli bir sokakta çocuklarımızın düşlerini gerçekleştirebileceği, hayata daha özgür ve kendine güvenen bireyler olarak yetişeceği bir ortam. Tıpkı 90’ların sokakta oynayan çocuklarının özgürce koşup oynadığı gibi. Proje dâhilinde 330. Sokak trafiğe kapatıldı. Çocuklar sokaklarında gönüllerince koşup eğleniyor, misket, seksek ve evcilik oynuyor, sinema izliyor, kitap okuyor, dinlenebiliyor. Bu sayede evde bilgisayar başında içine kapanık, hareketsiz, iletişimsiz çocuklarımız, sokakta güven içinde oynayan ve sosyal iletişim yetileri gelişmiş çocuklar olarak yetişiyorlar.

YÜZDE 87.5 EVET OYU ALAN PROJE

Sokağın güvenliği iki görevli personel haricinde bir güvenlik kamera sistemiyle de kontrol altında tutuluyor. Sokağın belirli yerlerinde bulunan kameralar sayesinde, ebeveynler çocuklarının takibini internet üzerinden kolaylıkla yapabiliyor. Yine bu kameralar sayesinde güvenlik birimleri daha etkin takip yapabiliyor. Sokakta kullanılan malzemeler çocukların sağlıklarına ve yaralanma risklerine karşı uygun şekilde dizayn edildi. Sokağın daimi üyeleri bulunuyor. Bu üyeler üye kartına sahip. Dolayısıyla yabancıların takibi de kolayca yapılabiliyor. Güvenli oyun ortamı

Sokakta oynayan engelli çocuklar da evlerine giriş ve çıkışlarda zorluk yaşamasınlar diye belediye görevlilerinin ilgilendiği bu sokakta, Esenler’de yaşayan her çocuk gönlünce oyun oynayabiliyor. Estetik ışıklandırma sistemi ve yeşillendirme çalışmasıyla Esenler akıllı bir çocuk caddesine ve yemyeşil bir çehreye kavuştu ve yeni bir vizyon kazandı.

SOKAKTA ÇOCUKLAR İÇİN ERKEN TRAFİK EĞİTİM YERİ OLACAK

7/24 güvenli

Bir beden eğitimi öğretmeni ve bir de yardımcı eğitici olmak üzere iki eğitmen gün boyu burada oyunların kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Oyunları bilmeyen çocuklara oyunun nasıl oynandığı uygulamalı olarak öğretiyor ve aynı zamanda arkadaşlık kurma konusunda çocuklar uzman gözetimi altında tutuluyor.

Emniyet tarafından da 24 saat gözetim altında tutulan bu sokakta çocuklar oynarken aileler, internet üzerinden çocuklarını takip edebiliyor ve herhangi olumsuz bir durum karşısında gelip müdahale edebiliyor ya da çağrı merkezinden gerekli hizmeti talep edebiliyorlar.

Hem güvenli hem eğlenceli

Sokağın bazı kısımları, çizgilerle oynanan seksek, köşe kapmaca gibi oyunlar için uygun hale getirildi. Sokağın uygun kısımlarına spor oyunlarının yapılabildiği alanlar oluşturuldu. Sokağın kaldırımlarına çiçek ve ağaçlarla yeşillendirme çalışmaları yapıldı. Bu alanlarda çocukların doğayla bütünleşmesi sağlanarak üzerlerindeki negatif enerjiyi atabilecekleri bir ortam sağlandı. Çocukların toprakla oynayabilecekleri, ayaklarını çime ve toprağa basabilecekleri alanlar oluşturuldu. Sokağın birçok bölgesine dinlenmek için oturulabilecek yerler temin edildi. Bisiklet kullananlar için ayrı bir parkur yapıldı ve bu parkur aynı zamanda çocuklarımızın trafik kurallarını erkenden öğrenebileceği eğitim yeri oldu.