Ayla Algan
1937’de İstanbul’da doğdu. Ortaokul eğitimini İstanbul’da Notre Dame de Sion’da, liseyi ise Fransa’da Versailles Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra tiyatro eğitimi almak üzere Amerika’ya giderek, New York Actors’ Repertory Theatre’ın öğrencisi oldu. Bu esnada ilk sahne tecrübelerini yaşadı. 1960’ta Türkiye’ye dönen Algan, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncusu oldu. Türkiye’de ilk kez sahneye 1961’de “Tarla Kuşu” oyunuyla çıktı. Aynı yıl, “Hamlet” oyununda hem Ophelia hem Hamlet karakterlerini canlandırdı. Paris’te, National Tiyatro’da, Mehmet Ulusoy’un yönettiği Gogol-Ölü Canlar, Nazım Hikmet-İnsan Manzaraları’nda beş farklı karakter yaratarak Odeon Tiyatro’sunda başrolleri Fransızca oynadı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu’nda “Giden Tez Geri Dönmez”, “Keşanlı Ali Destanı”, “Talihli Amele”, “Kurban” ve “Keloğlan” oyunlarında oynadı.
1964’te Vedat Türkali’nin senaryosuyla Ertem Göreç’in çektiği “Karanlıkta Uyananlar” filminde eşi Beklan Algan ve Fikret Hakan’la başrolleri paylaşarak sinema dünyasına girdi. 1965’te Sadri Alışık’la birlikte oynadığı Atıf Yılmaz imzalı “Ah Güzel İstanbul” filmiyle dikkat çekti. Bu yıllardan sonra birçok filmde rol aldı.
1971’de Paris’in ünlü konser salonu Olympia’da sahneye çıkan Algan, 1972’de Bulgaristan’da Uluslararası Altın Orfe Müzik Yarışması’nda ikinci oldu. Aynı yıl, Devlet Sanatçısı unvanı aldı ve UNICEF Onur Ödülü’ne layık görüldü. 1977’de Polonya’da yapılan Sopot Müzik Yarışması’nda birinci oldu. Birçok kurum, lise, üniversite, dernek, belediye, kulüp, yılın sanatçısı, en iyi eğitmen, onur ödülü, başarı ödülü, tiyatro onur ödülü, kariyer ödülü vb. ödüllere layık görmüştür. 2010’da tekrar açılan ve dernek yapısında çalışmalarına devam eden T.A.L. Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın kurucusu ve başkanıdır. TAL’da yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde birçok oyun ortaya konmaktadır.